מרמה, רישום כוזב במסמכי תאגיד, שוחד, מעילה בכספים, עבירות מחשבים, זיופי מסמכים, שימוש במידע פנים, עבירות מס ועוד. תחת המונח עבירות צווארון לבן נכללות שורה ארוכה של עבירות שמבוצעות לא אחת על ידי אנשים נורמטיביים. כאלה שאינם נכנסים תחת ההגדרה הקלאסית של "עבריין פלילי". חרף כך שהמונח "צווארון לבן" הוא לא הגדרה משפטית ניתן למצוא לעבירות מסוג זה מספר מאפיינים ייחודיים:
– העדר אלימות פיסית בביצוע העבירה.
– הנאשם הוא אדם נורמטיבי ומשכיל.
– הנאשם הינו עובד (זוטר או בכיר) בארגון מסודר כמו בנק, רשות ממשלתית, חברת השקעות וכדומה.
– העבירות בוצעו במסגרת העבודה.
– חלק ניכר מהעבירות בוצע נגד רשויות המדינה וללא נפגע עבירה ספציפי.
– נטען כנגד הנאשם שהוא ניצל שימוש במשאבים רגישים שעמדו לרשותו.
– החקירה שהביאה להגשת כתב האישום הייתה ארוכה ומסועפת.
הגדרת צווארון לבן ומשמעותה
המחוקק לא משתמש בביטוי "צווארון לבן" ומבחינת החוק היבש אלו עבירות פליליות לכל דבר ועניין. כלומר, ההגדרה של עבירה כ"עבירת צווארון לבן" היא לא סוגיה משפטית אלא קשורה יותר לתפיסות חברתיות. עבירת צווארון לבן יכולה לכלול רק חלק מהמאפיינים שתוארו לעיל ונסיבות המקרה משתנות מנאשם למשנהו. היות שלרוב לא מדובר על עבריין פלילי רגיל, ייתכן כי היחס של בית המשפט לעבריין צווארון לבן עשוי להיות מעט "סלחני" יותר. אם לא בנוגע לשלב ההרשעה אזי לפחות במתן גזר הדין.
חשוב לזכור עם זאת שגם עבירות צווארון לבן עלולות להביא לענישה חמורה. ראו לדוגמה את הפרשה המפורסמת של אתי אלון, עובדת בנק שהורשעה במעילת כספים ונגזרו עליה 17 שנות מאסר בפועל. בנוסף נזכיר את דבריו של כב' הנשיא אהרון ברק בפסק דין שניתן על ידו לאדם שהורשע בהעלמת מס – "ידעו נא עברייני הצווארון הלבן כי צווארונו של עושה העבירה הזו אינו לבן והריהו כצווארונו של כל פורץ ושודד, שהאחד שודד את קופתה של המדינה והאחד שודד את קופתו של הפרט".
ייצוג משפטי בעבירות צווארון לבן
עבירות צווארון לבן דורשות טיפול משפטי מיוחד מצד עורך דין פלילי שיודע לנהל את ההליך מתחילתו ועד סופו. במקרים רבים הנאשמים הם נעדרי עבר פלילי ולא אחת העבירות בוצעו אפילו בחוסר תשומת לב. יתרה מזו, כתב אישום בגין עבירות צווארון לבן עלול לפגוע בנאשם או החשוד עוד בטרם ההליך המשפטי צובר תאוצה. כבר במהלך החקירה פרנסתו של הנאשם/החשוד נמצאת בסיכון אם האחרון יורחק ממקום עבודתו או תימנע ממנו גישה למשאבים הנחוצים לו לשם מילוי תפקידו בארגון.
עורכי דין שמייצגים נאשמים/חשודים בעבירות צווארון לבן פועלים בשלב ראשון למנוע ככל הניתן פגיעה בפרנסת הנאשם. במקביל הם מנסים לנהל עם התביעה משא ומתן לגבי הסרת עבירות מכתב האישום, ייחוס עבירות לגורמים אחרים או המרתן של עבירות "חמורות" בעבירות "קלות". במידה שהנאשם מורשע חשוב להיאבק על המתקת גזר הדין ואם אפשר אף לנסות להגיע לאי-הרשעה (ככל שהנסיבות מאפשרות זאת).