המושג "עבירות אלימות" בחוק הישראלי מקפל בחובו שורה ארוכה של מעשי אלימות בדרגות חומרה שונות. החל מעבירות אלימות קלות כמו תקיפה סתם שלא גרמה לחבלה או לנזק ממשי ועד כמובן רצח בכוונה בתחילה (שהיא העבירה החמורה ביותר בספר החוקים).
עבירות אלימות הן לצערנו תופעה נפוצה שנחשבת למכת מדינה. על פי השנתון הסטטיסטי של משטרת ישראל, מדי שנה נפתחים בממוצע כ-130,000 תיקים פליליים בגין עבירות אלימות על צורותיהן השונות. יותר מ-20,000 מתיקי האלימות הללו כוללים אלימות כלפי בן זוג ולמעלה מ-11,000 מקרי אלימות מבוצעים נגד קטינים (33% מהם בתוך המשפחה).
הנתונים אם כן מדברים בעד עצמם. עבירות אלימות הן עבירות נפוצות בישראל וכפועל יוצא מכך גם חשודים/נאשמים רבים נאלצים להתמודד עמן.
לעתים מדובר אפילו באנשים נורמטיביים מן היישוב שמוצאים את עצמם נאשמים/חשודים בעבירות אלימות חמורות.
מדרג עבירות אלימות
עבירות אלימות כוללות מגוון רחב של עבירות אשר מתחלקות אף בתוך עצמן לתתי קטגוריות ספציפיות. ייצוג משפטי מטעם עורך דין פלילי לעבירות אלימות כולל בראש ובראשונה התייחסות למלוא ההיבטים הנוגעים לעבירה, מכלול נסיבותיה וההקשר לנפשות המעורבות.
בחלק גדול מביצוע עבירות האלימות, חשוב לסווג את רמת וחומרת ההתנהגות האלימה לא רק על פי התוצאה המזיקה אלא בעיקר על פי הכוונה, מטרת האלימות, מידת התוקפנות והאכזריות שהופגנה וההכנה שנדרשה לביצוע.
לדוגמה, עוצמת הראיות שמבססות את החשד או את כתב האישום, נסיבות המקרה (המלאות), מערכת היחסים בין החשוד/הנאשם למתלונן (האם הם בני משפחה, האם הם מכירים, האם מדובר בזרים גמורים), היקף האלימות הנטענת ועוצמתה, עברו הפלילי של החשוד/הנאשם, נסיבותיו האישיות, תוצאות האירוע (חבלה קלה, חבלה חמורה, מוות), אופן ביצוע המעשה (לבד, ביחד עם אחרים, לטובת השגת מטרה כלשהי, תוך כדי שימוש בכלי נשק) ועוד.
כל אחד מהפרמטרים הללו יכול להשפיע הן על התנהלות עורך הדין הפלילי והן על תוצאותיו האפשריות של האירוע המשפטי.
סוגי עבירות אלימות בישראל
אלימות היא התנהגות כוחנית, בין אם פיזית, פסיכולוגית או אחרת, תוך כדי פגיעה או כוונה לפגוע בעיקר בבני אדם.
עבירות אלימות מפרות ושוללות מן הפרט את האוטונומיה על גופו ומשכך נחשבות כמפרות את זכותו הבסיסית להגנה על גופו, חירותו ושלוות חייו.
ישנם סוגים רבים של עבירות אלימות ובין המרכזיות שבהן ניתן למנות:
- תקיפה סתם
- תקיפה הגורמת לחבלה ממשית
- תקיפת עובד ציבור
- תקיפת שוטר
- תגרה, פציעה
- חבלה ופציעה בנסיבות מחמירות
- שוד (גניבה תוך כדי אלימות)
- שוד בנסיבות מחמירות (לדוגמה, שוד מזוין)
- עבירות המתה (כולל גרימת מוות ברשלנות וכמובן הריגה ורצח)
ועוד.
בנוסף, עבירות מין נחשבות אף הן כעבירות אלימות ובמקרים מסוימים גם סחיטה באיומים.
מיהו המתלונן?
אלמנט חשוב שמאפיין עבירות פליליות בכלל ועבירות אלימות בפרט הוא השאלה "מיהו המתלונן?".
החוק מתייחס באופן מפורש למתלוננים מסוימים כמו בני משפחה, קטינים (ובני משפחה קטינים), קשישים, עובדי ציבור וכדומה.
קרי, כל עבירת אלימות יכולה לקבל זווית מחמירה במידה שהיא בוצעה נגד אדם הנמנה על אחת מהקבוצות ה"מיוחדות" הללו.
ייצוג משפטי בעבירות אלימות 
עברת עבירת אלימות? מהר לשכור עורך דין!
עבירה פלילית אינה משחק ילדים.|
אדם הנחשד בביצוע עבירה פלילית של אלימות או תקיפה, צריך בראש ובראשונה להסתייע בשירותיו של עורך דין פלילי. עורך דין פלילי מקצועי ומנוסה יוכל להיטיב את מצבו המשפטי של החשוד. עורך דין פלילי מכיר את החוקים השונים והאפשרויות לצאת ממצבים קשים באופן סביר ובמינימום נזקים לחשוד/הנאשם.
עורך דין פלילי המייצג לקוח בעבירות אלימות צריך להיות בקיא בנסיבות המקרה על שלל היבטיו. מעבר לשאיפה (הברורה) לזיכוי מוחלט, ייצוג משפטי בתיקים כאלה כולל עוד מגוון מהלכים נוספים. למשל, חתירה להמרת עבירות אלימות חמורות בעבירות אלימות קלות יותר, התמודדות עם עצם הגדרת המעשה כמקיים את יסודות העבירה המדוברת, הצגת טענות הגנה רלבנטיות (כמו למשל הגנה עצמית) ועוד.
פעמים רבות, יש לעורך הדין תפקיד קריטי עוד בשלבים המוקדמים של החקירה ובשאלה האם יהיה בכוחו למנוע הגשת כתב אישום חמור או להביא להגשת כתב אישום "מרוכך".
מדובר בעניין מהותי שכן לאחר הגשת כתב האישום, סיכויי ההרשעה הם גבוהים ועומדים על למעלה מ-90% במערכת המשפט הפלילית בישראל.
יתרה מזו, ישנן עבירות אלימות המביאות גם למעצר החשוד ואף למעצר עד תום ההליכים. הייצוג המשפטי יכול אפוא לסייע בעניין זה על ידי הצגת חלופות מעצר רלבנטיות ומניעת מצב בו החשוד מוצא את עצמו במעצר עוד בטרם ניתנה הכרעת דין בעניינו.
לעורך דין פלילי תפקיד בעל משקל רב בהתנהלות התיק, בהערכת הסיכונים וסיכויים, גם במידה והנאשם מורשע ובעת הצגת הטיעונים לעונש המתאים לנאשם הספציפי ובהלימה בין חומרת עבירת האלימות לחומרת הענישה. בשלב זה תפקידו של עורך הדין הוא להשפיע באופן מכריע על גזר הדין וטיבו של העונש. בין השאר על ידי הצגת נסיבותיו האישיות של הנאשם, ומכלול הנסיבות המקלות הקשורות לאירוע ולדמויות המעורבות, כגון מידת הקינטור ותרומת המתלונן להחמרת האירוע.